Objavil/a: Bogdan Dular | oktober 7, 2014

München se kopa v denarju

Čudni so bili občutki, ko sem se iz majhne Ljubljane, kjer se brez pomislekov pelješ na tenis ali na kavo na drugo stran mesta, in iz Slovenije, kjer je beseda »kriza« postala največkrat izgovorjena beseda, preselil v (za slovenske razmere) ogromni München. Tukaj sem dejansko šele videl, kaj pomeni velikost mesta in kaj pomeni »business«. Količina denarja, ki se obrne v enem dnevu v Münchnu, je namreč naravnost fascinantna.

Sprva, ko sem prišel v Münc20140925_135937hen, me je najprej presenetila neverjetna količina ljudi (München samo ima 1.4 milijona prebivalcev, s somesti, ki gravitirajo na München pa kar 5.7 milijona). Gužve so povsod. Na avtocestah, ulicah, trgovinah. München z okolico spada med deset najperspektivnejših regij na svetu in posli dobesedno cvetijo. Nekaj kar v Sloveniji nisem več poznal. Slovenijo je žal kriza izčrpala ne samo finančno, ampak predvsem psihično.  Jamranje, negodovanje in kopica negativne energije so šli čez vse meje.  V Münchnu je drugače:  Trgovine so vse nabito polne, ljudje jih do večera dobesedno izpraznijo. Polni so hoteli – do zadnje sobe. Ne glede na to, da cena prenočitve v povprečnem hotelu s tremi zvezdicami že dosega vrtoglave višine. Ravno pred nekaj dnevi sem rezerviral hotel – nočitev z zajtrkom 250 eur. Polni so štadioni. Nogomet je v Münchnu (in celi Nemčiji) številka ena. Ogled tekme na Allianz areni meji že na znanstveno fantastiko, saj je štadion razprodan že za celotno sezono v naprej. Polne so restavracije. V najbolj povprečni restavraciji zvečer med tednom brez vnaprejšnje rezervacije prostega mesta skoraj ni mogoče dobiti. Da o cenovnih rangih avtomobilov na münchenskih ulicah raje ne izgubljam besed… in kar je najpomembneje – v ljudeh ni strahu pred prihodnostjo.

München je vsekakor mesto, ki se 20141002_170141zna prodat.  V vseh pogledih. V Münchnu imajo svoj sedež številne multinacionalke (ravno danes sem slišal, da je Microsoft položil temelji kamen za nov regionalni headquarter, kjer bo delalo 2.500 ljudi), v mestu so stacionirani najboljši nemški blue chipi, München je drugo najpomembnejše finančno središče in postaja tudi hot spot za startup podjetja. V Münchnu se dogaja neprestano: sedaj je čas Oktoberfesta, ki je samo letos privabil 6.3 milijona ljudi. Ti so v  mestu pustili 1.1 milijarde evrov – to je nepredstavljivo. Celo mesto poka po šivih. Po oktoberfestu mesto v jeseni polnijo številni sejmi, v decembru pa se že začne božični sejem oz. t.i. Weihnachtmarkt, ki je kot oktoberfest zgodba dodelana do perfekcije. Verjetno eden najlepših božičnih trgov ponovno privabi trume turistov. Različne poletne prireditve in koncerti poleti prinesejo svoje.

In sev20141001_191446eda, tisto, kar se sveti privablja ljudi. V München se dnevno priseljujejo novi in novi ljudje. Od znanstvenikov in inženirjev s celega sveta (po večini iz tretjih držav, kot so Indija in Pakistan), do poslovnežev iz Rusije, Kanade, Britanije pa do bolgarskih ciganov… enostavno vse gre v München. Slaba plat tega je rast cen, predvsem na trgu nepremičnin in najemnin. Te letijo v zadnjih letih v nebo. Brez zaviranja. Prosta stanovanja je čedalje težje dobiti, najemodajalci pa si na podlagi astronomskega povpraševanja izmišljujejo že skoraj vse mogoče zahteve.. Če morda koga zanima: za sobo skupaj s stroški (15-20m2) boste odšteli med 700 do 900 evri . Za stanovanje okoli 70m2 pa nekje med 1.600 in 1.800 eur. Bolj za hec kot za res, naj omenim še ceno kvadratnega metra v  60 m2 stanovanju Münchnu, predel Schwabing. Ta znaša – 6.104,00 eur. Nemško povprečje znaša nekaj čez 3.000 eur.

 

München je ogromen in bogat.

Kar pa ima lahko od tega posameznik je odvisno predvsem od njega.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: